THEMA

Circulair &
CO2-neutraal

Platform Duurzame Huisvesting wil circulair en CO2-neutraal bedrijfsvastgoed realiseren. Enerzijds dragen we hier aan bij via de tafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord, anderzijds maken we ons hard voor het realiseren van meer circulaire gebouwen. Want circulair bouwen is per definitie duurzaam.

De rol van utiliteitsbouw in het Klimaatakkoord

De gebouwde omgeving is één van de vijf sectoren, die gezamenlijk een reductie van 49% minder broeikasgassen moeten realiseren dan we in 1990 deden. Binnen de gebouwde omgeving speelt de verduurzaming van de utiliteitsbouw een belangrijke rol. Voor de utiliteitsbouw is de doelstelling gezet op 1 Mton CO2-reductie in 2030. Platform Duurzame wil hierin haar rol pakken om dit samen met de partners tijdig te realiseren.

Volledig circulair in 2050

Naast de doelstelling van het Klimaatakkoord heeft het kabinet ook aangegeven in 2050 volledig circulair te willen zijn. Hierbij ligt de nadruk op het zuinig omgaan met grondstoffen en productie binnen de grenzen van onze planeet. Het Nationaal Programma Circulaire Economie schetst de maatregelen die de komende jaren genomen kunnen en zullen worden. De bouwsector is een van de belangrijkste schakels in deze transitie en vormt daarmee een speerpunt voor zowel Platform Duurzame Huisvesting als haar partners.

  “Gebruik maken van bestaande gebouwen is bij uitstek circulair”
Inzetten op circulaire gebouwen

Eén van de maatregelen waarvoor Platform Duurzame Huisvesting pleit is het goed onderhouden van gebouwen om zo de levensduur te verlengen. Want gebruik maken van bestaande gebouwen is bij uitstek circulair. Als een gebouw niet meer het doel kan dienen waarvoor het bedoeld is, is het relevant om te kijken naar een functiewijziging van het gebouw.