6 december 2024

BespaarSamen in 2024

In 2024 hebben samenwerkende brancheorganisaties met het project ‘BespaarSamen’ een flinke stap gezet in de verduurzaming van utiliteitsgebouwen. Dit initiatief bouwt voort op de bestaande afspraken en samenwerkingen uit het Klimaatakkoord. Het programma zorgt voor versnelling en verbinding binnen de sector, met een sterke focus op datagedreven energiebesparing en CO₂-reductie. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
26 juni 2024

Nieuw rapport ‘Energieflexibiliteit van gebouwen’

De energienetten kunnen de energietransitie niet aan. Er is problematische netcongestie en een forse mismatch tussen de productie van duurzame energie en de energiebehoefte. Het flexibiliseren van de energiebehoefte is een deel van de oplossing voor deze problemen. TVVL heeft met steun van Platform Duurzame Huisvesting een rapport opgesteld om gebouwbeheerders, -ontwerpers en -gebruikers te informeren over energieflexibiliteit en de mogelijkheid hiertoe te vergroten.
26 juni 2024

Circulaire installatietechniek – is dat wel nodig?

“De nood is groot en die wordt alsmaar groter doordat belangrijke materialen steeds schaarser worden.” Daarmee opende Thomas Wellink, senior-adviseur duurzaamheid en innovatief bouwen bij RVO, het debat op de VSK-beurs over circulair installeren. Een debat dat begon met de vraag of circulaire installaties wel zo nodig zijn. Dit vroeg gespreksleider Wietse Walinga, directeur van Duurzaam Gebouwd, aan zowel Wellink als Martijn van Leerdam, adviseur bij Alklima. “Circulariteit verdient dezelfde hoeveelheid aandacht als we inmiddels aan duurzaamheid geven”, vertelde Van Leerdam.
26 juni 2024

Nieuwe verduurzamingsmethodiek ‘BespaarSamen’ beschikbaar

BespaarSamen is een gezamenlijk initiatief van Techniek Nederland, ISSO, Dutch Green Building Council, TVVL en Platform Duurzame Huisvesting. Deze methodiek biedt gebruikers een datagedreven stappenplan om tot meetbare, financierbare en uitvoerbare verduurzaming te komen aan de hand van bewezen tools. Eén van die tools is de recent ontwikkelde Flexscan, dat helpt om netcongestie aan te pakken. Naast deze ontwikkelingen is er achter de schermen ook hard gewerkt aan de website. En goed nieuws, want deze is vanaf heden live!
7 maart 2024

Energieflexibiliteit: energiebehoeften dynamisch aanpassen

De huidige energie-infrastructuur staat onder druk door netcongestie. Dit wordt versterkt door gebruik van hernieuwbare energiebronnen en door de opkomst van elektrificatie, zoals warmtepompen en elektrisch vervoer. Energieflexibiliteit biedt een oplossing voor deze problemen. Door gebouwen in staat te stellen hun energiebehoeften dynamisch aan te passen, kunnen ze een cruciale rol spelen in het verlichten van netcongestie en het optimaliseren van duurzame energieopwekking.
7 maart 2024

Alle kennis over circulair onderhoud van gebouwinstallaties in één rapport

Het circulair maken van de gebouwde omgeving is een enorme uitdaging. Omdat de totale gebouwenvoorraad grotendeels bestaat uit bestaande bouw, speelt circulair onderhoud van gebouwen hierin een belangrijke rol. Het rapport Circulair onderhoud gebouwinstallaties helpt om hierbij de juiste aanbieders en aanbiedingen te selecteren.
13 januari 2023

Bedrijven met >20 gebouwen kunnen Portefeuilleaanpak gebruiken

Vanaf januari 2023 kunnen bedrijven en instellingen met meer dan 20 gebouwen verspreid over Nederland meedoen met de Portefeuilleaanpak. Grote organisaties hoeven dan jaarlijks maar één rapport te schrijven over alle energiebesparende maatregelen die ze nemen.
12 september 2022

Kom kijken naar duurzame energieprojecten tijdens de Open Energiedag op 17 september

Tijdens de Open Energiedag kan iedereen een kijkje nemen bij één van de 50 aangemelde duurzame energieprojecten verspreid door Nederland.
14 juli 2022

Duovoorzitters: ‘Meer ambitie en richting bij de verduurzaming van utiliteitsgebouwen’

De samenwerkingstafel binnen de programmalijn Utiliteitsbouw wordt bestierd door twee voorzitters: Annemarie Küppers en Claudia Reiner, ondersteund door secretaris Selina Roskam. 'We vullen elkaar aan, het klikt omdat we dezelfde positieve energie hebben voor dit vraagstuk: dat maakt ons een goed tandem.'