UPDATES

Energieflexibiliteit in de praktijk: inzichten uit nieuwe proeven

Door Anton van Elburg - 23 september 2024

Tags:

De energietransitie stelt hoge eisen aan het Nederlandse energienet, dat kampt met overbelasting en een mismatch tussen energieproductie en –gebruik (netcongestie).  Om de druk op het net te verlichten, is energieflexibiliteit een veelbelovende oplossing. Het rapport ‘KT 42 Energieflexibiliteit van Gebouwen’, opgesteld door de expertgroep Klimaattechniek van TVVL met ondersteuning van Platform Duurzame Huisvesting, belicht het potentieel van energieflexibiliteit in de gebouwde omgeving en bied een theoretische basis hiervoor.

Benieuwd naar het rapport? Download dat hier.

Om de bevindingen uit het rapport verder te valideren, was de volgende stap duidelijk: praktijkproeven waren nodig om de energieflexibiliteit van echte gebouwen te testen. Hiervoor stelden Auerhaan en Veolia hun gebouwen beschikbaar, waarin vooral gekeken werd naar de koelinstallaties. Door te experimenteren met het schakelgedrag van deze installaties, wordt onderzocht hoe de energievraag flexibel kan worden aangepast zonder dat het comfort van de gebruikers hierdoor veranderd.

Deze zomer, ook wel het koelseizoen (de periode waarin actieve koeling in gebouwen noodzakelijk is), zijn de proeven uitgevoerd. Daarbij werd ook gekeken naar systemen zoals thermische buffervaten om te zien hoe deze kunnen bijdragen aan energieopslag en -beheer. De eerste resultaten geven inzicht in de effectiviteit van het aanpassen van koelinstallaties en het benutten van thermische massa om energieflexibiliteit te vergroten.

De volledige resultaten van deze praktijkproeven zullen op 3 december gepresenteerd worden tijdens de TVVL Techniekdag. Benieuwd hiernaar? Meld je dan hier aan. Benieuwd naar het eerder verschenen artikel omtrent het project Energieflexibiliteit gebouwen? Lees het hier.