UPDATES

Praktijkvoorbeeld – Ook zwembaden en sporthallen van het gas af

Door Redactie - 28 juni 2019

Tags:

Niet alleen bedrijven en huishoudens moeten op termijn over van gas op groene stroom. Ook zwembaden en sportaccommodaties staan voor deze uitdaging. Hellebrekers ontwerpt, realiseert, onderhoudt en beheert gasloze zwembaden en sporthallen en werkt zo aan accommodaties van de toekomst.

Dit praktijkverhaal verscheen eerder in Duurzaam Gebouwd – juni 2019.

‘Duurzaamheid staat bij ons centraal’, vertelt Marcel van den Berg, commercieel manager Water & Leisuretechniek van Hellebrekers. ‘Als we een accommodatie ontwerpen, kijken we altijd welke energiebron het beste past bij onze plannen. We proberen zoveel mogelijk energie te besparen. Want wat je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken.’

Van aardgas naar all-electric

Het Klimaatakkoord stelt dat sportaccommodaties in 2050 CO2-arm moeten zijn. Dat houdt in dat de CO2-reductie ten opzichte van het jaar 1990 met liefst 95% gedaald moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben de overheid en enkele marktpartijen een sectorale routekaart voor sportaccommodaties opgesteld. Hierin staan de uitdagingen die de sector heeft en hoe zij de doelstellingen kunnen behalen.

Hellebrekers draagt bij aan deze uitdagingen door duurzaam en aardgasvrij te bouwen. Zo ontwikkelden zij samen met bouwbedrijf Pellikaan een all electric sportaccommodatie; een zwembad en sporthal onder één dak. In deze sportaccommodatie De Roodloop is geen gasaansluiting aanwezig. Alle energie wordt geleverd door warmtepompen in combinatie met pv-panelen op het dak. ‘Dat was een behoorlijke uitdaging, omdat zo’n accommodatie veel energie nodig heeft. Vooral het zwembad elektrisch verwarmen is niet eenvoudig. Naast de investeringskosten zijn voor ons ook de levensduurkosten van belang geweest in het ontwerp. Hellebrekers is namelijk de komende 25 jaar ook verantwoordelijk voor het energieverbruik en onderhoud van De Roodloop.’

Ook duurzaam bouwen?

Wilt u aan de slag met energie besparen en opwekken van duurzame energie in uw gebouw? Check dan eerst bij RVO.nl de mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel, advies en ondersteuning. Wilt u meer weten over de overgang naar aardgasvrij en over hoe u dat moet aanpakken? Kijk dan op de informatiepagina over aardgasvrij.

Bron: Rvo.nl / Duurzaam Gebouwd