UPDATES
Gemeenten pleiten voor integrale aanpak bij realisatie Klimaatakkoord
Gemeenten pleiten voor een meer integrale aanpak van de gestelde doelen in het Klimaatakkoord in relatie tot gemeentelijk vastgoed. Geen aparte benadering van schoolgebouwen, zorglocaties en sportfaciliteiten, maar een breed plan de campagne voor de hele maatschappelijke vastgoedportefeuille, zo luidde de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst Oplading Klimaatakkoord van Bouwstenen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op woensdag 30 mei.
Dit bericht verscheen eerder op Bouwstenen.nl.
De toenemende omvang van multifunctioneel gebruik van gebouwen, de betere financierbaarheid van maatregelen dankzij multifunctioneel gebruik en de aansluiting met warmtenetten en de wijkaanpak maken een integrale benadering noodzakelijk. Voor het realiseren van de doelen in het Klimaatakkoord – een volledig CO2-arme maatschappelijke vastgoedomgeving in 2040 – is nog wel meer informatie, kennis en capaciteit nodig bij de gemeenten, bleek tijdens de bijeenkomst.
Kleine portefeuille, groot belang
Hoewel gemeenten relatief weinig vastgoed hebben, kunnen ze een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving; via het eigen vastgoed, haar wettelijke taak rond onderwijshuisvesting en natuurlijke transactiemomenten zoals nieuwe huur- en verhuurovereenkomsten en subsidiebeschikkingen op het gebied van sport, cultuur en welzijn. Ook het ruimtelijk beleid – denk aan het beperken van leegstand – en de relatie met corporaties bieden kansen om de gebouwde omgeving te verduurzamen.
Ruim 60 gemeenten waren op de bijeenkomst Oplading Klimaatakkoord afgekomen. Vooral hoofden van gemeentelijke vastgoedafdelingen en verantwoordelijken voor de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed gaven acte de présence. Samen met Bouwstenen en de VNG zullen de gemeenten op korte termijn hun wensen en behoeften aangaande de realisatie van de klimaatdoelen nader uitwerken.
Bron: Bouwstenen