UPDATES

Europa’s eerste 3D-geprinte gebouw rolt bijna uit de printer

Door Redactie - 3 november 2017

Tags:

Nog een paar maanden en het eerste 3D-geprinte gebouw van Europa verschijnt. En dat komt niet te staan in een wereldstad als Londen of Berlijn, maar in het Gelderse Teuge. Initiatiefnemers van het project zijn hotel De Slaapfabriek en onderneming Centre4Moods. ‘Het voorlopig ontwerp ligt klaar. We dienen nu de aanvraag in voor de bouwvergunning’, zegt Hugo Jager, projectleider van Revelating.

Eigenaars van De Slaapfabriek Marjo Prigge-van der Linden en Arvid Prigge wilden trainers en managementteams die hun hotel boeken graag meer vergaderruimte kunnen aanbieden. ‘Waarom niet een gebouw 3D-printen in beton?‘, dachten zij.

Die manier van bouwen is op deze manier nooit eerder vertoond. Deze bijzondere bouwmethode zorgt voor een 40% lagere CO2-uitstoot en maar liefst 70% minder afval dan traditionele bouw.

Die vermindering is onder andere mogelijk doordat het gebouw geen massieve muren krijgt. En betonmortel die tijdens de productie morst, wordt direct weer gebruikt. Daarbij komt dat er bij deze bouwmethode geen mallen of bekistingen nodig zijn, en daardoor ook geen milieuonvriendelijke coatings waarmee mallen worden bewerkt.

3D, laag voor laag

De muren krijgen een binnen- en buitenwand van elk 4 cm dik. In de tussenruimte komen zeshoekige panelen voor de stevigheid en ankers om de twee wanden met elkaar te vinden. Die ankers worden met de hand geplaatst. De printer bouwt de muren van vloeibaar beton laagje voor laagje op.

Rekenmodellen bepalen wanneer de volgende laag kan worden geprint. De verse betonlaag moet uiteraard stevig genoeg zijn om een volgende te kunnen dragen, maar vochtig genoeg om goed te hechten.

Europa’s eerste 3D-geprinte gebouw wordt een cirkelvormig pand met organische vormen. Met traditionele bouwmethoden zou het erg moeilijk zijn een dergelijk pand te creëren, maar een 3D-printer kan dit juist zeer nauwkeurig en zeer snel.

Ook duurzame technieken

Omdat Teuge in de Clean Tech Regio ligt, moet De Vergaderfabriek het milieu zo min mogelijk belasten. Het pand krijgt geen gasaansluiting. ‘Het opwekken van warmte en ook koude gebeurt daarom met elektrische warmtepompen die zijn gekoppeld aan een WKO-systeem’, vertelt Joost Hieltjes, engineer bij ENGIE Services Zuid.

‘Om de koele lucht te verspreiden en zo de ruimte te koelen, heeft het team gekozen voor vloerkoeling, ondersteund door gekoelde ventilatielucht. Heeft het pand juist warmte nodig, dan komt dit via vloerverwarming, aangevuld met verwarmde ventilatielucht. Het ventilatiesysteem gaat ook gebruikmaken van warmteterugwinning. De elektriciteit, die bijvoorbeeld nodig is voor de voeding van de warmtepompen, de ventilatiesystemen en de ledverlichting, wordt opgewekt door zonnepanelen.’

Printen op locatie

‘Het voorlopig ontwerp van De Vergaderfabriek is klaar’, zegt Hugo Jager, projectleider van Revelating. ‘We dienen nu de aanvraag in voor de bouwvergunning. De doorlooptijd daarvan is natuurlijk niet op voorhand te bepalen, maar de verwachting is dat hij in november rond is.’ Dan kan het printen beginnen.

Omdat het printen buiten op locatie plaatsvindt, moeten de weersomstandigheden het natuurlijk wel toelaten. Het betonprinten van de ruwbouw duurt naar verwachting slechts 10 dagen.

Bron: De Techniek achter Nederland