UPDATES
Quickscan energielabelverplichting voor kantoren
Kantoorgebouwen zijn de grootste milieuvervuilende gebouwen in Nederland, 18 procent van de landelijke CO2 uitstoot komt van kantoorgebouwen! Het kwam daarom niet als een verrassing dat kantoorgebouwen verplicht zuiniger moeten worden om de doelstellingen van het energieakkoord te behalen.
Tjeerd van der Ploeg maakte in het kader van zijn afstuderen aan de Haagse Hogeschool voor zijn studie Klimaat en management in de gebouwde omgeving een Quickscan Energielabelverplichting. Dit bericht werd in februari 2017 geplaatst op Heembouw.nl.
Begin vorig jaar ben ik binnen de klantgroep kantoren gestart met mijn afstudeeronderzoek naar Energielabels in bestaande kantoorgebouwen. Vanuit de overheid kwamen begin vorig jaar geluiden dat minimaal Energielabel C verplicht werd in bestaande kantoorgebouwen. Anticiperend hierop heb ik onderzoek gedaan en een rekentool ontwikkeld. De tool rekent uit wat de investering moet zijn om aan energielabel C te komen voor verschillende typen kantoren. In oktober ben ik op mijn onderzoek en de rekentool afgestudeerd en ben ik begonnen als werkvoorbereider bij Heembouw.
Verplichting Energielabel C
Eind november was dan eindelijk de kogel door de kerk, minister Blok (Wonen en Rijksdienst) kondigde een wettelijke verplichting aan voor eigenaren van kantoren: de gebouwen moeten vanaf 2023 minstens Energielabel C hebben. De beoogde sancties vanuit het kabinet zijn een dwangsom en het staken van het gebruik, daarbovenop heeft het kabinet aangegeven om in 2030 de verplichting te verscherpen naar Energielabel A. De verplichting geldt alleen voor kantoren, wel volgt er onderzoek naar de mogelijkheden in andere gebouwen.
QuickScan
De rekentool is na het afstuderen verder ontwikkeld binnen Heembouw, waardoor onlangs een QuickScan online is gezet. Met behulp van de QuickScan krijgen eigenaren van een kantoorgebouw eenvoudig een beeld wat de kosten zijn om Energielabel C te verkrijgen en hierdoor de bedrijfsvoering in het huidige kantoor vanaf 2023 voort te zetten.
De kosten zijn gebaseerd op typen kantoorgebouwen opgedeeld in verschillende bouwklassen. Met het bouwjaar en het bruto vloeroppervlakte (BVO) kunnen wij een rekensom maken wat de investering moet zijn om het gebouw te upgraden naar Energielabel C of hoger. Deze investering is gebaseerd op de maatregelen die gedaan moeten worden aan het gewenste Energielabel te komen. Voor een kantoorgebouw uit de jaren ’60 zijn de maatregelen en de bijbehorende investering uiteraard veel groter dan een gebouw uit de jaren ’90. De investering om kantoorgebouwen te upgraden naar Energielabel C lopen uiteen van €17,- tot €180,- per vierkante meter. Hierom hebben we specifiek het bouwjaar nodig om af te kunnen leiden wat voor specificaties het gebouw heeft en wat de investering moet zijn.
Een greep uit de maatregelen die wij veelvuldig toepassen om kantoren op basis van Energielabels te verduurzamen zijn:
- Toepassen LED verlichting
- Vervangen glas voor HR++ glas
- Verhogen isolatiewaarde gevel/dak/vloer
- Toepassen energiezuinige mechanische ventilatie
Verduurzaming projecten Heembouw
Door de ervaring van Heembouw in het duurzaam renoveren van kantoren kunnen wij uw pand upgraden naar minimaal energielabel C en bent u #klaarvoor2023. Heembouw doet er graag een schepje bovenop en renoveert uw pand naar energielabel A of zuiniger:
- Keppel Verolme: Energielabel G > A
- Dunea Zoetermeer: E > A
Tevens is Heembouw momenteel bezig om haar eigen panden te verduurzamen. In de kantoorgebouwen van Heembouw worden dit jaar de volgende duurzame maatregelen toegepast:
- LED verlichting met slimme schakeling
- WKO installatie
- Verhoging isolatiewaarden gevel
- Verhoging isolatiewaarden glas
- Verhoging isolatiewaarden kozijnen
- Laag temperatuur verwarming d.m.v. klimaatplafonds
Deze maatregelen zeggen wat over de vastberadenheid van Heembouw om haar eigen kantoorgebouwen te verduurzamen, we moeten ten slotte beginnen bij onszelf en dit is het moment ervoor.
Vooruitlopen
Eisen en wetgeving omtrent duurzaamheid worden steeds strenger om de doelstellingen van het gesloten energieakkoord te behalen. Het grootste aandeel van CO2 uitstoot in Nederland komt nu nog van gebouwen, kantoren zijn daarin de meest vervuilende. De CO2 uitstoot van gebouwen is momenteel groter dan die van industrie en het verkeer bij elkaar. Het is daarom de hoogste tijd om kantoorgebouwen te verduurzamen en hierin voorop te gaan lopen. Verplichting van Energielabel C is een trigger vanuit de overheid om kantoorgebouwen te verduurzamen, het uiteindelijke doel hiervan is om in de toekomst (2030) de verplichting te verscherpen naar Energielabel A of zelfs volledig energieneutraal.
Met het invullen van de Quickscan zet u een eerste stap richting een energiezuinig, duurzaam kantoor en bent u #Klaarvoor2023.
Benieuwd naar het vervolg op deze blog? Lees hier deel twee.
Bron: Heembouw