UPDATES
Terugblik op de Denktank Netcongestie: Versnellen door te Verbinden
Onlangs organiseerden Platform Duurzame Huisvesting in samenwerking met de Samenwerkingstafel Utiliteitsbouw, RVO, EZK en VRO de succesvolle denktank netcongestie. Met dank aan alle deelnemers kijken we terug op een geslaagde ochtend met veel interessante gesprekken en verbindingen . In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste inzichten en conclusies.
De ondernemer centraal
Marco Witschge van Mensen maken de Transitie zette de toon door het belang van de ondernemer centraal te stellen. Hij deelde inzichten uit de Leeraanpak verbeterde ondernemersreis, waarin ze samen met ondernemers de grootste knelpunten rond netcongestie in kaart hebben gebracht. Zijn verhaal begon met een inspirerende video die de essentie van deze aanpak onderstreept.
Praktische oplossingen uitgelicht
Tijdens de sessie presenteerden drie partners van Platform Duurzame Huisvesting innovatieve oplossingen voor netcongestie:
- Energie- en netcongestiescan (Peter Reidsma, BespaarSamen): Een laagdrempelige scan voor MKB’ers om energieverbruik en piekverbruik inzichtelijk te maken. Ideaal voor gebouweigenaren om potentiële netcongestieproblemen te identificeren. Dit maakt vroegtijdige actie mogelijk.
- Toolbox stroomschema (Marjon Bosman, Rijksvastgoedbedrijf): Een praktisch hulpmiddel dat werknemers en externe partners helpt om de impact van veranderingen op netcongestie te doorzien en te beheersen.
- FlexiBes project (Wouter Borsboom, TNO): Een geautomatiseerde manier om flexruimte te voorspellen en bij te sturen door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld nachtelijke koeling in gebouwen.
Reflectie en conclusies
Tijdens een paneldiscussie met Loes Hoefnagels-Dekker (Liander) en Rens van de Ven (Autoriteit Consument en Markt) kwamen de volgende kansen en uitdagingen naar voren:
- Bewustwording vergroten: Bij iedere aanpassingen eerst nadenken: wat betekent dit voor mijn energieverbruik?
- Succesvolle oplossingen opschalen: Maak bewezen oplossingen breed toegankelijk en laagdrempelig.
- Routekaart voor ondernemers: Vooral kleinere ondernemers hebben behoefte aan een duidelijk stappenplan om door de vele aanbieders en oplossingen het overzicht te behouden.
- Gedragsverandering: Naast technologische oplossingen is aanpassing in gedrag en energieverbruik essentieel.
Vragen?
Wil je meer weten over de denktank netcongestie of heb je vragen over de organisatie hiervan? Neem dan contact op met Anne Kamp, versnelling@platformduurzamehuisvesting.nl. Ben je benieuwd naar de knelpunten en wil je meedenken over een verbeterde ondernemersreis? Mail dan Marco Witschge, marco.witschge@mensenmakendetransitie.nl