UPDATES
Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen
Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit ook met energiebesparing een overtuigende aanpak is. De wapenfeiten? Een bijna gasloos kantoorgebouw, serieuze compensatie van CO2-uitstoot, razendsnel van energielabel G naar A, productiepanden met 876 zonnepanelen, meer dan voldoende elektrische laadpalen en ga zo nog maar even door.
Dit bericht verscheen eerder op Klimaatplein.
Verstegen ziet energiebesparing als een sport, en zit goed in de wedstrijd. Marianne van Keep is Directeur Duurzaamheid en Inkoop bij het Rotterdamse bedrijf. Toen zij er achttien jaar geleden kwam werken, begon ze meteen met het leggen van een duurzaam fundament. ‘Dit is een familiebedrijf. Dan denk je als vanzelf ook over de toekomst na. Dubbelzijdig printen en het aanlaten van het licht konden toen al niet meer.’
Bijna gasloos
Door de jaren heen is energiebesparing steeds belangrijker geworden. Aan de ene kant, omdat de overheid dit vraagt, maar ook vanuit een sterke intrinsieke motivatie. ‘Neem ons bijna gasloze kantoorgebouw. Daar hebben we flink veel discussies over gevoerd. Is het slim of niet? Wie zal het zeggen, maar we hebben geen tijd te verliezen en zijn het aan Groningen verplicht om actie te ondernemen. Vandaar dat we kozen voor een warmteterugwinsysteem en een balansventilatie. De cv-ketels op gas zijn eruit en zijn vervangen door elektrische. We hebben hier nog een gasfornuis, maar ook die verdwijnt dit jaar.’
Van energielabel G naar A
Ook de ontwikkeling van het energielabel ging voortvarend. ‘In 2017 zaten we op energielabel G. Sinds eind 2019 is dat energielabel A. Het was een optie om genoegen te nemen met een C-label, maar dan blijkt het ook niet veel meer moeite om voor het hoogst haalbare te gaan. We investeerden in LED-verlichting, aanwezigheidssensoren en daglichtdimmers. Ook hebben we onze spouwmuren laten isoleren.’
Energiebesparing
Energiebesparing is geen sprookje, benadrukt de Directeur Duurzaamheid en Inkoop. ‘Het gaat niet vanzelf. Je moet er als bedrijf achter staan. Beslissingen zijn niet altijd gemakkelijk, investeringen zijn noodzakelijk. Er zijn subsidies, maar ook als er geen financiële injectie is, weerhoudt dit ons niet.’
Verduurzaming
Maak bij energiebesparing en verduurzaming van bedrijfsprocessen gebruik van jonge medewerkers, tipt Marianne van Keep. ‘Zij snappen waar het verduurzamingsproces over gaat. Ik word er blij van om met ze om tafel te gaan. Energiebesparende maatregelen hoeven niet drastisch te zijn. Begin bij het laaghangende fruit. Maatregelen die weinig kosten, maken wel het verschil op je energierekening. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de Erkende Maatregelenlijst.’
CO2-compensatie
En zo zijn er nog meer tips. “We zijn er bewust mee bezig om onze resterende CO2-uitstoot te compenseren. We zijn hierdoor bijvoorbeeld met een interessant programma gestart. We laten boeren in Indonesië kaneelbomen planten die CO2 in hun biomassa opnemen, en betalen ze nu al voor die CO2-compensatie. Deze boeren krijgen dus nu al geld binnen, en wij nemen de kaneel over tien tot vijftien jaar af. Deze houding maakt duidelijk hoe we in de ‘verduurzamingswedstrijd’ zitten.”
Informatieplicht energiebesparing omschrijft ook het laaghangende fruit
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken, moeten voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Volgens Verstegen Spices & Sauces zijn de erkende maatregelen voor energiebesparing ook een effectieve tool om op alle fronten gemakkelijk energie te besparen. Meer informatie over de informatieplicht vindt u op www.rvo.nl/informatieplicht.
Bron: Klimaatplein