UPDATES

Energieneutraal wonen in een stroomversnelling

Door Redactie - 17 mei 2019

Tags:

Innovatie in de bouw draagt bij aan het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Het renoveren van bestaande panden tot energieneutrale gebouwen is een goede stap op weg naar het behalen van klimaatdoelstellingen. In het kader van het initiatief ‘Stroomversnelling’ werken bouwers, woningcorporaties, netbeheerders en gemeenten samen aan een grootschalige renovatie van de woningvoorraad met een Nul-op-de-meteraanpak. BAM Wonen is onderdeel van dit initiatief en ontwikkelde de NOM-energiemodule.

Dit bericht verscheen eerder op De Techniek Achter Nederland

Het (bijna) energieneutraal maken van woningen heeft niet alleen voordelen op het gebied van klimaat. De energiekosten van de bewoners gaan ook omlaag. Nul-op-de-meterwoningen wekken net zoveel energie op (of soms zelfs meer) dan de bewoners nodig hebben.

Huurders hebben dan geen energierekening meer. Ze blijven wel een vergoeding betalen voor het gebruik van energie aan de corporatie, waarmee de renovatie weer wordt gefinancierd. Het resultaat: een comfortabele en betaalbare woning voor de bewoner en een gegarandeerd rendement voor de opdrachtgever.

Nul-op-de-meter energiemodule

BAM ontwikkelde de NOM-energiemodule om woningen bij een renovatie gasloos en energieneutraal te maken. Het is een plug&play-oplossing waarin alle installaties zijn geïntegreerd.

De energiemodule bevat onder meer een wtw-unit die zorgt voor schone en frisse lucht met hergebruik van warmte uit de woning. Daarbij bevat de module een 200-literboilervat voor warm water, een warmtepomp en een omvormer voor de zonnepanelen. De slimme monitoringskast stuurt de verschillende apparaten aan, monitort het energiegebruik en signaleert vroegtijdig storingen.

Overlast geminimaliseerd

BAM produceert, monteert en test de energiemodule in de fabriek. Dat reduceert het aantal handelingen voor het aansluiten op locatie aanzienlijk. De energiemodule wordt in de tuin geplaatst, waarna alleen nog de ventilatie, waterleidingen en elektriciteitsleidingen worden aangesloten.

Bewoners van gerenoveerde NOM-woningen kunnen na het plaatsen van de module dezelfde dag alweer warm water gebruiken. Een echte plug&play-oplossing dus!

Naast de beperkte overlast tijdens de renovatie is een bijkomend voordeel van deze energiemodule dat het onderhoud buiten de woning plaatsvindt. Dit zorgt voor een beperkte overlast tijdens de onderhoudsperiode.

Stroomversnelling

Het doel van Stroomversnelling is het renoveren van in totaal 111.000 huurwoningen tot NOM-woningen, met gelijkblijvende woonlasten voor de huurder. Hiervoor werkt BAM Wonen samen met drie andere bouwondernemingen en 6 corporaties in het project.

Op dit moment zijn er al op meerdere plekken in Nederland woningen energieneutraal gemaakt onder de vlag van het initiatief. Het grootste project is een hele wijk in Heerhugowaard, met maar liefst 271 woningen. Maar verspreid door Nederland zijn al woning verduurzaamd tot NOM-woningen; in Emmen (86), Soesterberg (81), Soest (70), Helden (43), Woerden (39), Landsmeer (36), Loppersum (29), Wirdum (14) en Garrelsweer (11).

Toekomst NOM-module

Het concept van de BAM-energiemodule wordt voortdurend verbeterd. Dit gebeurt op basis van ervaringen van bewoners en informatie van data-analisten en energiebedrijven.

BAM is koploper in het realiseren van NOM-woningen met meer dan 1.200 NOM-woningen gerealiseerd en in voorbereiding. BAM heeft hiervoor als eerste bouwer in Nederland uit handen van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, het volledige NOM Keur ontvangen. Hiermee zijn de kwaliteit en beloofde prestaties van de NOM-woningen officieel gegarandeerd.

Het NOM Keur is een keurmerk dat wordt afgegeven op technische bouwconcepten voor renovatie en nieuwbouwwoningen die aardgasvrij en super energiezuinig zijn.

Fotografie: Herbert Wiggerman.

Bron: De Techniek Achter Nederland