UPDATES

Winnaars bekend van innovatie-challenge ‘het politiebureau van de toekomst’

Door Redactie - 16 juli 2018

Tags:

Eerder dit jaar sloeg de politie de handen ineen met brancheorganisatie Bouwend Nederland voor een innovatie-challenge om het politiebureau van de toekomst vorm te geven. Tijdens de finale pitchten zes finalisten hun innovatieve ideeën in het kader van de huisvestingsopgave van de politie. Cubes in a box, The NEXT Agency en Modulaire Cellenblokken werden door de jury verkozen tot uiteindelijke winnaars.

Dit bericht van De Bouwcampus is een vervolg op dit artikel.

De innovatie challenge heeft niet alleen de politie waardevolle input opgeleverd voor haar eigen opgave, maar ook andere huisvesters en bedrijven gerelateerd aan de bouw kunnen profiteren van de innovatieve oplossingen voor huisvesting die door deze challenge tot stand zijn gekomen.

De winnaars

The NEXT Agency door BLOC, Asito, Off Road Innovations & CGI
The NEXT Agency staat voor het nieuwe agentschap: het nieuwe politiewerk in een veranderende omgeving, midden in de maatschappij. The NEXT Agency is een politiebureau met een Research & Development missie waar de impliciete wensen en eisen van de politie expliciet gemaakt gaan worden. Nieuwe werkruimtes worden hier vormgegeven én uitgeprobeerd. Hier wordt het nieuwe werk ontwikkeld, toekomstige werkmethodes geoefend en de omgang met nieuwe technologie geleerd. The NEXT Agency is het begin van een ‘grid’ van toekomstbestendige en dus flexibele politiebureaus waarin de nieuwe verworvenheden landelijk kunnen worden uitgerold.

Cubes in a Box door Anita Haver Interieurarchitecte, Sooph Interieurarchitectuur & DeBlick
Cubes in a Box biedt twaalf – op het huisvestingsconcept van de politie aangepaste – standaard functionele bouwstenen voor de inrichting van bestaande of nieuwe gebouwen als politielocatie. De uitgewerkte bouwstenen zijn multifunctioneel inzetbaar wat de flexibiliteit van deze oplossing bevordert. Met Cubes in a Box wordt de basisindeling gemaakt voor teambureaus en politieposten die een gebouw in compartimenten verdeelt. Zo beschikt elk gebouw, groot of klein, over een universele uitstraling met een unieke plattegrond afgestemd op de behoeftes van de politie.

Modulaire cellenblokken door Journey Works
Cellenblokken en wanden zijn vaak de meest functiespecifieke onderdelen in een politiekantoor. Helaas zijn deze juist vaak moeilijk verplaatsbaar en dus inflexibel. Dit leidt tot een verminderde courantheid en flexibiliteit van politievastgoed. Wat nou als er modulaire cellenblokken en flexibele wanden in te passen zijn waarbij cellenblokken als zelfstandige inbouwelementen ingezet kunnen worden (en verwijderd kunnen worden)? Dan groeit de herbruikbaarheid en bredere inzetbaarheid van het gebouw. Met deze innovatie gaat Journey Works in de finale aan de slag.

Juryoordeel over de winnaars

Juryvoorzitter Henk Homberg, vice-voorzitter Bouwend Nederland, over de winnaars: ‘De “Modulaire cellenblokken” die als zelfstandige inbouwelementen ingezet kunnen worden bij politievastgoed, bieden een mooie, duurzame en flexibele oplossing voor een enorm vraagstuk waar de politie voor staat. Er zijn veel verbindingen te leggen, onder andere met de winnaar “Cubes in a box”. Deze partij heeft, met hun standaard functionele bouwstenen voor de inrichting van gebouwen, goed opgepakt wat de politie heeft ingebracht. The Next Agency heeft een procesbeschrijving geschetst waar veel denkwerk achter zit. Zij begrijpen goed wat nodig is, ook als je kijkt naar cultuurverschillen binnen de politie.’

Jurylid Ivo Lamers van VanBerlo merkt op dat er al kruisbestuiving is ontstaan bij de inzendingen: de één is goed in het onderzoeken van het proces, de ander in realisatie, de één kijkt analoog, de ander digitaal. ‘Zet die kruisbestuiving voort, dat is dé manier om er te komen!’

De kwaliteit van de inzendingen was hoog. De andere 70 inzendingen bieden zeker ook innovatieve ideeën voor de huisvestingsopgave. De jury adviseert om de toepasbaarheid van deze ideeën nader te onderzoeken.

Benieuwd naar meer reacties? Lees dan hier het volledige artikel van De Bouwcampus. Hier zijn ook de pitches van de finalisten te bekijken.

Bron: De Bouwcampus