UPDATES
Duurzaam in beeld: duurzame energieopslag Johan Cruijff ArenA
In de Amsterdamse Johan Cruijff ArenA wordt sinds eind juni gebruik gemaakt van een megabatterij met een vermogen van 3 MW. Dankzij deze duurzame energieopslag, die onder andere bestaat uit honderden gebruikte Nissan LEAF-batterijen, is de energievoorziening in de ArenA straks nog betrouwbaarder. Ook kan energie efficiënter worden gebruikt.
Dit bericht verscheen eerder op detechniekachternederland.nl.
De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam had eind juni 2018 een wereldprimeur; de realisatie van het grootste energieopslagsysteem in een multifunctioneel gebouw bestaande uit onder andere honderden eerste generatie (gebruikte) Nissan LEAF-batterijen.
De energieopslag die in het stadion is gebouwd, speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. Het opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3 MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien.
De opslag helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt. De batterij kan ook worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en de batterij capaciteit over heeft.
Toekomstige noodstroomvoorziening
BAM Bouw en Techniek realiseerde in de kelder van de ArenA een hightech ruimte van waaruit de gerecyclede Nissan LEAF-batterijen straks worden aangestuurd. De slimme systeemelementen, batterijen en schakelkasten zijn de afgelopen maanden op elkaar aangesloten en uitgebreid getest.
Zodra de slimme energieopslag in werking treedt, kunnen de vervuilende dieselgeneratoren op termijn verdwijnen. Hierna wordt de gehele noodstroomvoorziening door de batterij overgenomen.
Voor een voetbalstadion zou dit uniek zijn; de FIFA en UEFA stellen strenge eisen aan de voorzieningen in een stadion. Zo moet er 100 procent backup zijn voor de stroomvoorziening. Tot nu toe vullen alle stadions die eis in door dieselgeneratoren te laten meelopen tijdens wedstrijden.
ArenA als Living Lab
Het energieopslagsysteem en de Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst.
Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab. Vernieuwende concepten en ideeën en bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie vinden via Amsterdam ArenA International hun weg naar stadions en sport- en recreatiegebieden wereldwijd.
Meer weten? In vakblad VV+ verscheen in juni 2017 een uitgebreid artikel over de duurzaamheidsambitie van de ArenA.