UPDATES
Omgaan met een gebouw als materiaaldepot
Circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid, geen vervanging ervan, zo stelt DGMR in de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’. Alle actoren binnen de bouwsector krijgen tips om circulariteit handen en voeten te geven. Want het is de volgende schakel in duurzaam bouwen.
Naar mate energie in de bouw minder kritisch is, wordt de grootste impact op het milieu veroorzaakt door uitputting van grondstoffen. Meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt in de bouw gebruikt. Slechts 3 à 4 procent van alle materialen krijgt in de bouw een nieuwe bestemming. Dat percentage moet in 2050 zijn opgehoogd naar 100 procent, zo vindt de rijksoverheid. De huidige Take-Make-Dump benadering moet worden omgebogen naar een economie met zero-waste. Met de whitepaper wil DGMR de bouwpartijen een helpende hand bieden.
Circulariteit in de praktijk
DGMR staat stil bij de methodes en instrumenten die circulariteit meetbaar maken. Denk aan het principe van Cradle to Cradle, GPR Bouw, Material Circularity Indicator (MCI) en Madaster. Van elk zijn de voor- en nadelen beschreven. Daarnaast krijgen overheid, opdrachtgevers, producenten, aannemers en architecten praktische tips om circulariteit daadwerkelijk toe te passen. Niet alleen om zichzelf te onderscheiden, maar ook om in projecten een duidelijke visie op circulariteit neer te leggen.
Bekijk hieronder de whitepaper ‘Omgaan met een gebouw als materiaaldepot’. De whitepaper kan hier gedownload worden.
Bron: DGMR