UPDATES
Trainingen over sociale innovatie in de energietransitie
Het MVI-E Skills Lab biedt in 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie, die je klaarstomen voor een betere en snellere realisatie van je duurzaamheidsambitie. Vaak is er over de techniek en de businesscase best goed nagedacht, maar lopen projecten vast op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid. Draai dat eens om: waar weerstand is, zit energie. Wat als je die energie kunt benutten voor betere oplossingen?
Dit bericht verscheen eerder op topsectorenergie.nl.
‘Sociale innovatie’ helpt je daarbij, door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk. Door een project vanaf de start beter te ontwerpen en je gedurende het project te blijven inleven in de ander ontstaat er iets moois: je komt tot betere oplossingen waar iedereen achter staat en actief aan mee werkt, waardoor projecten sneller gerealiseerd worden!
In het MVI-E Skills lab leer je hoe je de juiste partijen activeert en betrokken houdt, en kun je met je eigen casus aan de slag. De trainingen zijn toegankelijk voor iedereen die werkt aan de energietransitie en zullen enkel dit jaar gratis aangeboden worden door de Topsector Energie.
Uitdagingen
Er zijn genoeg uitdagingen in de energietransitie die vragen om samenwerking tussen veel verschillende partijen. Bijvoorbeeld:
- Opschalen van wind op zee: Hoe krijg je inzicht in alle verschillende partijen en belangen die betrokken zijn, en creëer je een win-win situatie?
- Verduurzaming van de sociale woningbouw: Hoe ga je om met de wensen en bezwaren van huurders en zorg je voor een aanbod waar huurders blij van worden?
- Een energie-neutrale industrie: Hoe worden de juiste samenwerkingen gevormd en blijven alle partijen betrokken?
De energietransitie is een uitdaging van jewelste. Er zijn bijvoorbeeld naar schatting wel zo’n 90 partijen nodig om een aardgasvrije wijk te organiseren, terwijl al die partijen hun eigen wensen en belangen hebben. Hun eigen kijk op de realiteit. Hoe zorg je dat zij mee gaan werken in plaats van tegen? Dat ze boven hun eigen belang uitstijgen en tot co-creatieve oplossingen komen?
In het voorjaar komen de volgende trainingen aan bod:
1. De Basis: Hoe zorg ik voor de juiste verbinding om beter samen te werken?
- Hoe communiceer ik beter vanuit begrip van mezelf en de ander?
- Het geheim van Mandela: Communiceren met inleving – Floor de Ruiter, Flying Elephants
- Hoe creëer ik de condities waardoor partijen belangen-overstijgend tot betere oplossingen komen?
- Co-creatie in Social Labs – Mariette Stolk, REOS-Partners
2. Win-Win: Hoe kan ik met alle betrokkenen werken aan een win-win?
- Hoe krijg ik tijdens het project iedereen aangehaakt en enthousiast, zodat het proces niet vastloopt op weerstand?
- Stakeholder- en conflictmanagement – Marc Rijnveld, UvA Public Mediation Programma
- Hoe kan ik mijn project zo inrichten en financieren dat meer partijen er profijt van hebben, waardoor het breed gedragen wordt?
- Meekoppelen: meervoudige waardecreatie – Jurgen van der Heijden, AT Osborne
3. Project Design: Hoe kan ik een project zo ontwerpen dat we samen tot de beste oplossing komen?
- Hoe zorg ik dat ik mijn project vanaf de start ontwerp samen mét de doelgroep(en) waardoor de oplossing uiteindelijk echt werkt?
- Design thinking: Ken je doelgroep – Charlotte Kobus, PhD. TINH en docent TU Delft.
- Hoe kan ik de juiste stappen doorlopen met betrokkenheid van de gemeenschap, waardoor er commitment ontstaat bij het realiseren van de oplossing?
- Participatief actie-onderzoek – Madelon Eelderink
Op 24 maart is het eerste deel van de training. Deel twee vindt plaats op 24 april. Meer informatie hier. Inschrijven kan tot en met 2 maart.
Bron: Topsector Energie