UPDATES

Icoon Rivierstaete krijgt duurzame toekomst

Door Redactie - 17 augustus 2017

Tags:

27.700 m², 10 verdiepingen, 8 terrassen en minstens 33 ondernemingen. Rivierstaete in Amsterdam-Zuidoost, ook wel bekend als ‘de Apenrots’, is indrukwekkend in zijn omvang. In de jaren zeventig was het zelfs het grootste kantoorpand van Europa. Nu is het tijd voor een volledige renovatie en verduurzaming. ULC verzorgt binnen dit project de W-installaties, van ontwerp tot uitvoering.

Dit bericht verscheen eerder op TechniekNL.

Als je momenteel langs Rivierstaete loopt, vraag je je af wat er nog over blijft van de kantoorkolos. De gevel met tegels is verwijderd en alleen de betonnen constructie staat nog overeind. Naar een ontwerp van architect Roberto Meyer krijgt Rivierstaete een vriendelijker aanzien met een glazen gevel en een sedumdak. Aan ULC Installatietechniek de uitdaging om nieuwe technieken te implementeren in een oude constructie. Zoals nieuwe waterleidingen en afvoer, ventilatie en een wko-installatie.

Geavanceerd klimaatsysteem

De wko vormt de basis van het geavanceerde klimaatsysteem dat ULC realiseert. In de grotere ruimtes, zoals de hal, komt er vloerverwarming en -koeling. In de overige ruimtes komen inductie-units voor de klimaatbeheersing. In bijvoorbeeld de vergaderruimtes reageren die niet alleen op de temperatuur, maar ook op het CO²-gehalte. De inductie-units zijn centraal te bedienen en de temperatuur is per ruimte instelbaar. Zo ontstaat in elke ruimte een prettig werkklimaat en wordt ook geen energie verspild.

De ambitie is om Rivierstaete op te leveren met het zeer zuinige Energielabel A, op het duurzaamheidsniveau BREAAM Very Good. Behalve het klimaatsysteem en de wko moeten ook de elektrische installaties daaraan bijdragen (verzorgd door SDR Elektrotechniek). Dat zijn bijvoorbeeld energiezuinige ledverlichting met bewegingsdetectie, nieuwe brandbeveiligingsinstallaties en automatische zonwering. Ook krijgt het pand HR++ zonwerend glas.

‘Rivierstaete is uniek’

ULC Installatietechniek is sinds begin 2017 betrokken bij het project. ‘We hebben ruime ervaring met renovatieprojecten’, vertelt Hans Olsthoorn, projectleider voorbereiding bij het installatiebedrijf. ‘Maar Rivierstaete is uniek. Allereerst vanwege de omvang van het project en het gebouw. Het project kent allerlei fases, waarbij er veel meer partijen meewerken dan normaliter het geval zou zijn bij een renovatie. Soms doen die hun werk op dezelfde vierkante meters. Dit vereist niet alleen een gigantische voorbereiding, maar ook uitvoerige communicatie tussen alle betrokken partijen.’

BIM in het project

Uniek is ook de bijzondere structuur van het gebouw met overhangende volumes en zwevend beton. Olsthoorn: ‘Dat is lastig als je bedenkt dat de eisen die tegenwoordig aan bijvoorbeeld de afmetingen van een ventilatieschacht worden gesteld nogal verschillen van die in de zeventiger jaren. De kleinste aanpassingen moeten we doorberekenen. Een voordeel hierbij is wel dat heel het project in BIM wordt uitgevoerd: voor alle installaties zijn 3D-tekeningen gemaakt in het programma Revit. Dit zorgt voor overzicht tijdens de uitvoering.’

Sociale functie

Medio 2018 moet het nieuwe Rivierstaete klaar zijn. Het pand laat dan zijn ontoegankelijke verleden achter zich en krijgt een sociale functie. Behalve als kantoorruimte gaat het namelijk ook dienen als ontmoetingsplaats en restaurant. Daarnaast gaat netbeheerder Liander er een ruimte gebruiken om elektriciteit te transformeren naar lagere spanningen voor gebruik in de woonwijk. En om het af te maken komt er, zoals het tegenwoordig hoort in Amsterdam, op de bovenste verdieping een sky lounge.

Bron: TechniekNL