UPDATES
‘Welzijnsfactor wordt doorslaggevend voor kantoorkeuze’
Ontwikkelaars en verhuurders die investeren in kantoren om in gezondheid en welzijn voor huurders te kunnen voorzien, zullen commercieel worden beloond. Zij die dat niet doen, zullen te maken krijgen met afnemend rendement. Dat blijkt uit onderzoek van Cushman & Wakefield.
Dit bericht verscheen eerder op Vastgoedjournaal.
Verbeterde verlichting, lay-out en groenvoorzieningen zijn factoren waarvan bekend is dat zij het welzijn bevorderen en de prestaties van medewerkers substantieel kunnen verhogen. De winst als gevolg van verbeterende prestaties is veel groter dan eventuele kostenbesparingen door middel van vastgoedefficiëntie, zo stelt het rapport.
Hogere huur, sneller verhuurd
Op dezelfde wijze bieden gebouwen die rekening houden met welzijn verhuurders een commercieel voordeel en prijspremie. Een onderzoek van het Urban Land Institute laat zien dat twee derde van de vastgoedprofessionals vindt dat de welzijnsaspecten van een gebouw van directe invloed zijn op het marktsucces en de economische waarde. Daarnaast meent meer dan een kwart van de verhuurders dat zij een hogere huur kunnen vragen als gevolg van welzijnsfactoren, aldus een onderzoek van Dodge Data & Analytics. Bijna de helft van de ondervraagde verhuurders gaf bovendien aan dat ruimtes sneller worden verhuurd.
‘Mag niet genegeerd worden’
‘Men mag niet langer het verband negeren tussen de voordelen van gezonde en betrokken medewerkers en kantooromgevingen die het welzijn positief beïnvloeden,’ bepleit het rapport. ‘Het is evident dat beleggers en huurders rendement op investeringen maken als gevolg van differentiatie, waardecreatie en risicobeheer. We moeten nu het concept stimuleren met een breder perspectief gericht op de totale waarde van de belegging en een cultuur van evenwicht in werk en gezondheid als norm.’
Toekomst
Elsbeth Quispel, Head of Strategic Consultancy & Sustainability: ‘De snelle ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en beschikbaarheid van data bieden legio mogelijkheden om gezondheid en welzijn van medewerkers en de bijdrage van de gebouwde omgeving inzichtelijk te maken. Dit is een extra reden waarom wij verwachten dat de toepassingen die gezondheid en welzijn in gebouwen ondersteunen of zelfs stimuleren een vlucht gaan nemen. Daarnaast neemt het bewustzijn van het belang van een gezonde levensstijl toe en niet alleen bij de jongere generaties. Het talent bij juist die generatie is waar bedrijven naar op zoek zijn. Die willen ze faciliteren in hun behoeften.’
Het rapport doet drie voorspellingen hoe welzijn de vastgoedindustrie in de toekomst zal beïnvloeden:
1. Er komen steeds meer welzijnsfunctionarissen.
Rollen op het gebied van human resources en facilities management, die bij de grote corporates meestal als centrale stafdienst functioneren, worden vervangen door community managers die gebruik maken van analysetools, slimme technologieën en bedrijfscijfers om de fysieke omgeving af te stemmen op de bewoners.
2. Welzijn wordt een cruciale factor voor het aantrekken van zeer hoogwaardige huurders.
Gezonde, slimme kantoren worden een topprioriteit voor toptalent en de ‘welzijnsfactor’ wordt essentieel voor de huurbeslissingen van grote ondernemingen.
3. Welzijnsgegevens veranderen door technologie.
Kantoorontwikkelaars moeten meer dan ooit inzicht hebben in het gebruikersgedrag en kantoorruimte zal worden ontwikkeld door vergaande samenwerking met huurders vanaf een vroeg stadium. Hoewel het inzicht in individuele gezondheidsgegevens in real-time veel te bieden heeft, geeft dit natuurlijk ook aanleiding voor zorgen over privacy. Uiteindelijk komt het neer op waarde-uitwisseling: hoeveel willen medewerkers opgeven in ruil voor een betere werkplek.
Het volledige rapport is hieronder te lezen.
Bron: Vastgoedjournaal